Zdroj: Hensoldt
Aktuality, Letectvo,

Video: Tvorca nemeckého radaru popiera „neviditeľnosť“ F-35

Nemecká spoločnosť Hensoldt vytvorila radarovú stanicu, ktorej práca poprela silne propagovanú „neviditeľnosť“ F-35. Hensoldt vyrobil pasívny radar TwInvis, ktorý určuje umiestnenie lietadla. Pretože žiarenie z tohto zariadenia nevychádza, zostáva skrytým pred zvedavými očami a zvýrazňuje zaujímavé objekty.


 

 

S pomocou nového radaru sa výrobca rozhodol odhaliť let F-35. Vhodná príležitosť nastala keď  dve „neviditeľné“ prišli z Arizony na berlínsku leteckú show, ktorá sa konala v apríli 2018. Pre presnejšiu fixáciu použil radar silu signálov poľských FM žiaričov vysielajúcich do vnútrozemia Nemecka.

 

Hensoldt premiestnil radar so sklopnou anténou (umiestnenou v SUV) na  miesto nachádzajúce sa 150 km od Berlína. Zariadenie bolo umiestnené medzi koňmi na farme neďaleko letiska. Podľa očitého svedka, „objavil sa niekto z berlínskej leteckej show a zostal tu dva alebo tri dni.“ Priebežne bol každý krok F-35 takto zaznamenaný „agentmi“.

Hneď ako boli lietadlá vo vzduchu, radar ich začal sledovať. Zber údajov bol založený na signáloch z transpondérov ADS-B. Stroje sú vybavené tzv. Lunebergovými  šošovkami, aby ich pohyb mohol byť zaznamenaný pozemnými službami, takisto boli nimi vybavené F-35 . Ako však výrobca ubezpečuje, radar je schopný detekovať ciele bez ohľadu na to, či sú na nich nainštalované radarové reflektory. Podľa Hensoldta pasívny radar pracuje v inom spektre, takže prítomnosť, alebo neprítomnosť týchto šošoviek nie je dôležitá.

Nemecká armáda už ocenila nové zriadenie. Bundeswehr v súčasnosti uvažuje o pasívnom radare vytvorenom spoločnosťou ako o technológii, ktorá môže významne rozšíriť bojové schopnosti vojakov, najmä v oblasti protivzdušnej obrany. Minulú jeseň sa na juhu Nemecka uskutočnilo rozsiahle testovanie systému, ktorý zaznamenáva let lietadiel. Okrem toho sa vykonali významné úpravy programu pri vytváraní nového bojového lietadla, na ktorom sa zúčastňujú Nemecko, Francúzsko a Španielsko.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov