foto: euro.cz
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Zákaz olova v munícii by ohrozil obranyschopnosť Česka, zhodli sa ministri

Česká Snemovňa odmietla snahu plošne zakázať v Európskej únii olovenú muníciu. Zákaz by sa mal týkať aj rybárskych oloviek kvôli údajnej škodlivosti pre životné prostredie. Podľa ministrov by plošný zákaz ohrozil obranyschopnosť krajiny. Dolná komora sa tak v utorok postavila proti tomu, aby inštitúcie únie zasahovali do funkčného systému kontroly, evidencie, získavania a vlastnenia zbraní a streliva podľa českého práva.


“Zákaz olova v munícii užívanej obrannými a bezpečnostnými zložkami nie je možný,” tlmočil postoj ministerstiev obrany a životného prostredia minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Zákaz by podľa ministra vnútra Jána Hamáčka z ČSSD znamenal “zásadné obmedzenie akcieschopnosti polície”, ktorá ročne spotrebuje 13 miliónov kusov streliva.

Šéf SPD Tomio Okamura označil zákaz za neprijateľné obmedzovanie strelcov a poľovníkov a odporučil vystúpenie z EÚ.

Vhodná alternatíva oloveného streliva podľa Hamáčka neexistuje. Užívanie striel z ocele, mosadze, bizmutu alebo volfrámu by zhoršilo bezpečnosť streľby a až niekoľkonásobne ju predražilo. Prijatie zákazu odmieta aj petícia držiteľov zbraní a poľovníkov.

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov