Zdroj: IWI
Aktuality, Bezpečnosť, Ručné zbrane a výstroj,

Izraelský IWI predstavil novú útočnú pušku Arad

Izraelské obranné sily získajú v blízkej budúcnosti nové zbrane. Israel Weapon Industries (IWI) predstavil novú útočnú pušku vlastnej konštrukcie a výroby “Arad”.


Nová puška je vytvorená podľa klasickej schémy AR-15. Puška na rozdiel od AR-15 využíva systém odberu plynov s krátkym chodom piestu. Dvojpolohový regulátor s nastavením umožňuje použitie zbraní s tlmičom. Hlaveň je ľahko odnímateľná a používateľ ju môže vymeniť v priebehu niekoľkých sekúnd.

.

Puška má kaliber 5,56 x 45 mm, predpokladá sa však, že budú uvoľnené ďalšie pre náboje 7,62 x 51 mm, 6,8 Remington SPC a 6,5 ​​× 55 Creedmor. V pôvodnej verzii je dĺžka hlavne 292mm, hmotnosť 2,85 kg, ale plánuje sa výroba variánt s dlhou hlavňou s dĺžkami 419 a 508 mm. Puška umožňuje používať akékoľvek zásobníky NATO MIL STD 5.56 z ocele, hliníku, alebo polyméru.

.

Zbraň je plne obojstranná s ovládaním na oboch stranách pušky. Výrobcom deklarovaná životnosť hlavne, je 20 000 výstrelov. Na tele má Picatinny lištu pre inštaláciu rôznych mieridiel. IWI ARAD je navrhnutá pre pechotu a špeciálne jednotky. Zahŕňa teleskopickú pažbu, ktorá umožňuje užívateľom individuálne prispôsobiť dĺžku ich konkrétnym potrebám. Celková dĺžka zo zasunutou pažbou je 720 mm s vysunutou 800 mm. Rýchlosť streľby je 700 až 1100 výstrelov za minútu.

.

IWI oznámil, že nová puška bola vytvorená v spolupráci s izraelskými bezpečnostnými silami, ktoré sa podieľali na všetkých fázach vývoja zbrane. V súčasnosti sa útočná puška Arad zúčastňuje výberového konania izraelskej armády na dodávku zbraní pre špeciálne sily. V prípade víťazstva získa IWI kontrakt na 8 tisíc pušiek.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov