Palestínska maloletá osoba bola podľa izraelskej polície zastrelená a ďalšia vážne zranená potom, čo zaútočili na izraelského policajta v okupovanom starom meste Jeruzalem. Palestínske ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok potvrdilo, že jeden z Palestínčanov bol zabitý, pričom dodalo, že stav druhého nie je známy. Izraelská nemocnica Shaare Tzedek uviedla, že zranený bol v kritickom stave. Polícia uviedla, že sú obaja maloletí a dodala, že dôstojník bol mierne zranený.

Nedeľa bola začiatkom sviatku Eid al-Adha a tisíce Palestínčanov sa modlili v Al-Aqse. Bol to tiež židovský sviatok Tisha B’av, ktorý viedol k zvýšeniu návštev židovských náboženských nacionalistov v tejto lokalite.

Po období pokoja a po kritike zo strany krajne pravicových izraelských politikov polícia otvorila miesto židovským návštevníkom čo vyvolalo viac stretov. Komplex je tretím posvätným miestom v islame a najposvätnejším v judaizme a je jedným z najcitlivejších miest v izraelsko-palestínskom konflikte. Izrael vo vojne v roku 1967 okupoval Západný breh a východný Jeruzalem a neskôr obsadil východnú polovicu mesta napriek kritike medzinárodného spoločenstva. Palestínčania chcú, aby bol východný Jeruzalem hlavným mestom budúceho štátu, zatiaľ čo Izrael vníma celé mesto ako svoje hlavné mesto.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov