zdroj: gazeta.ru
Aktuality, Bezpečnosť,

Plánovaný útok: FSB eliminovala bojovníka v Ingušsku

FSB uskutočila protiteroristickú operáciu na území obce Voznesenskoje v Ingušsku. Podľa správ z médií došlo k prestrelke medzi bezpečnostnými silami a militantmi, počas ktorých bol jeden terorista zlikvidovaný. Ukázalo sa, že ide o 38-ročného muža, ktorý bol členom zakázanej teroristickej skupiny.


“Podľa predbežných údajov bezpečnostné zložky odhalili pri kontrole v dedine militantov, ktorí začali strieľať,” uviedol hovorca FSB.

Počas ozbrojeného konfliktu bol muž, ktorý sa narodil v roku 1981, zastrelený, Podľa publikácie „Caucasus Post“ bol členom teroristickej skupiny ISIS, ktorej aktivity sú v Ruskej federácii zakázané.

Video z protiteroristickej operácie

“Terorista, ktorý bol v dome, bol požiadaný, aby zložil zbrane a vzdal sa ,” uvádza sa v správe Národného výboru pre boj proti terorizmu. Namiesto toho však strelec začal strieľať na bezpečnostné sily.

Podľa ministerstva boli na mieste nájazdu nájdené a zadržané karabína Saiga, tri granáty RGD, ako aj improvizované výbušné zariadenie. Jeho kapacita bola asi 5 kg v ekvivalente TNT.

Operačné veliteľstvo sa tiež obrátilo na obyvateľov dediny Voznesenskyj so žiadosťou o pokoj, zabránenie chaosu a nepokojom, a tiež o to, aby nezasahovali do činnosti orgánov činných v trestnom konaní.

Právny režim protiteroristických operácií v Ruskej federácii zahŕňa množstvo osobitných opatrení. Medzi nimi: posilnenie ochrany verejného poriadku, kontrola dokumentov a následné zasielanie občanov policajným útvarom na účely identifikácie, odťah vozidiel, možnosť blokovania celulárnej komunikácie a niektoré ďalšie.

Proti zadržaným bolo začaté trestné konanie podľa článku 205 Trestného zákona Ruskej federácie „O podpore teroristických aktivít“. Potom bezpečnostné sily pokračovali vo vykonávaní operatívnych činností s cieľom identifikovať všetkých spolupáchateľov.

15. júla ukončila činnosť teroristická bunka v Rostovskom regióne aj vďaka činnosti FSB. Traja Rusi, ktorí boli jej súčasťou, pripravovali teroristické činy na miestach hromadného pohybu občanov, ako aj útoky na policajných dôstojníkov.

Počas operácie sa jednotka činná v trestnom konaní pokúsili zastaviť vozidlo vodcu skupiny, ale dostali sa pod paľbu z guľometu. V dôsledku opätovanej paľby explodovalo výbušné zariadenie – podozrivý zomrel na mieste.

Neskôr boli v Rostove na Done zadržaní ďalší dvaja členovia teroristickej bunky, a nájdené výbušniny, detonátory a strelivo. Bezpečnostné sily prišli na stopu podozrivých počas rozvoja väzieb inej teroristickej bunky, ktorá bola v regióne odstránená v apríli minulého roka.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov