zdroj: topwar.ru
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Nový padákový systém D-14 „Šelest“ pre ruské vzdušné sily vstupuje do skúšobnej fázy

Ruské letecké jednotky čoskoro dostanú nový padákový systém D-14 „Šelest“, vytvorený špeciálne pre pristátie vo výstroji „Ratnik“. Povedal to hlavný dizajnér Výskumného ústavu Technodinamika – Vladimír Kachalov.


Podľa Kachalova sa vzdušné sily od blízkej budúcnosti preorientujú na padáky „Šelest“ D-14 špeciálne navrhnuté na použitie so zariadením „Ratnik“. Konštrukcia nového padákového systému sa líši od predchádzajúcich systémov a umožňuje parašutistovi zapojiť sa do boja, zatiaľ čo je stále vo vzduchu.

Okrem ochrany tela má bojovník na hrudi, strelnú zbraň k dispozícii priamo v jeho rukách . Predtým to bolo nedostupné, pretože pred ním bol záložný padák, výzbroj bola pripevnená na spodnej strane, a bola mimo dosahu a výsadkár ju nemohol okamžite dosiahnuť- povedal Kachalov.

Vysvetlil, že na rozdiel od predchádzajúcich padákových systémov, v ktorých je hlavný padák vzadu, náhradný je vpredu a batoh s výbavou je vzadu pod hlavným padákom, potom má model D-14 iné rozloženie: hlavný a náhradný padák je vzadu. Spredu je kontajner s výbavou, ktorý je väčší v porovnaní so svojimi predchodcami, a má niekoľko závesných bodov pre rôzne prídavné zariadenia a môže byť použitý ako klzák pri pristávaní.

Práce na vytvorení nového padákového systému sa začali v roku 2018, uvedenie do prevádzky vzdušných síl sa plánuje na roky 2021 – 2022.

Nový padákový systém D-14 je určený na pristátie z nadmorskej výšky 1 200 – 8 000 metrov s rýchlosťou lietadla do 350 km / h. Pri použití stabilizačného padáka bude oneskorenie pri otváraní hlavného padáka až 10 sekúnd. Maximálna hmotnosť letu bude 190 kg, dosah od výšky 8 km bude do 30 km. Zaznamenala sa bezpečnosť skokov, pohodlné umiestnenie osoby v postroji a rovnomerné rozloženie dynamického zaťaženia, zvýšená ovládateľnosť vo vzduchu a pri pristávaní, ako aj zvýšená hmotnosť parašutistu s výstrojom.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov