.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj, Vojenská technika,

Odkiaľ sa v Sýrii objavili tisíce nemeckých Sturmgewehrov STG-44?

V Sýrii sa objavilo na videách z bojov množstvo ozbrojencov z Islamského štátu či Kurdov, ktorí bojovali na prvý pohľad s nemeckými útočnými puškami Sturmegewehr STG-44, táto zbraň sa objavila vo výzbroji nemeckého Wehrmachtu ešte v časoch II. svetovej vojny v roku 1944. Nejde pritom o ojedinelý prípad, kedy sa v sýrskom konflikte používali zbrane z II. svetovej vojny. Nasledujúce video obsahuje zoznam zbraní z II. svetovej vojny, ktoré v sýrskom konflikte zaregistrovali, tieto zbrane si stále udržujú svoj vysoký smrtiaci štandard.


Podľa starších informácii jedna zo sýrskych proamerických skupín našla v zabudnutom armádnom sklade 5000 kusov zbraní, ktoré spočiatku identifikovali ako nemecké Sturmgewhry STG-44, týmito zbraňami vyzbrojovali menej skúsených členov teroristických skupín. Tí boli dokonca presvedčení, že majú k dispozícii ruské Kalašnikovy AK-47, chýbali im elementráne informácie a nevedeli, že náboje ktoré majú k dispozícii sú kalibru 7,92×33.

Odborníci, ktorí uvedené zbrane identifikovali však potvrdili, že nejde o nemecké Sturmgewehr STG-44, ale o ich kópie, ktoré sa po vojne vyrábali v Československu, Číne a Turecku a používali ich aj v DDR. Tieto zbrane určitú dobu tvorili aj základnú bojovú zbraň československých a juhoslovanských výsadkárov. Nemecké Sturmgewehr STG-44 používali v čase Berlínskej krízy aj ozbrojené zložky DDR a BRD.

Ale už v 60 rokoch prešla armáda DDR na automaty Kalašnikova a svoje Sturmgewehr STG-44 poslali východní Nemci do Sýrie, niekoľko rokov predtým začalo do Sýrie posúvať nemecké koristné zbrane z II. svetovej vojny aj Československo, ktoré neskôr neprevzalo Kalašnikov, ale vytvorilo vlastnú verziu útočnej pušky SA-58.

Sturmegewehr STG-44,  foto: wikipedia

Podľa odborníkov sa v Sýrii nachádzalo približne 5000 východonemeckých a takmrer 10 000 československých Sturmgewehr STG-44, pričom československé Sturmgewehr STG-44 boli na rozdiel od východonemeckých vyrobené po II. svetovej vojne a v licencii. Okrem týchto zbraní získali Sýrčania a Palestínci v rokoch 1954 – 1970 aj množstvo ďalších starých zbraní z II. svetovej vojny ( PPsH-41, Mauser K-98, tanky T-34, nemecké Tiger II, Panzer IV, Jagdpanzer IV). Uvedené Sturmgewehr STG-44, ktoré teroristi v Sýrii používali pochádzajú z československých dodávok. Čo sa stalo s nemeckými Sturmgewehr STG-44, ktoré dodávala DDR a ktorých časť ešte pochádzala z II.svetovej vojny nie je známe, medzi zberateľmi sú tieto zbrane žiadané.

Prečo sa prestali Sturmgewehr STG-44 v Sýrii používať? Problém spočíva v munícii. Keď sa minuli náboje 7,92×33, prestali byť aj útočné pušky Sturmgewehr STG-44 zaujímavé. Cena týchto nábojov v Sýrii kvôli nedostatku závratne stúpla, takže prestalo byť finančne výhodné Sturmgewehr STG-44 v boji používať.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov