zdroj: rg.ru
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Američania porovnávali ruský Aligátor Ka-52 Vs Apache AH-64

Portál rg.ru venoval pozornosť článku na americkom portáli We Are The Mighty, kde sa porovnával ruský Aligátor KA-52 a americký Apache AH-64.


Ka-52 je prieskumný a útočný vrtuľník, ktorý dokáže dosiahnuť rýchlosť 300 km/h a dokáže lietať aj vo výške 5 500 m. Dolet vrtuľníka je 1 100 km, Aligátor môže ,ať vo svojej výzbroji protitankové rakety, rakety vzduch- vzduch, v jeho výzbroji je 30 mm delo a dokáže nosiť aj protilodné rakety CH-35.

Ruské protitankové rakety Ataka a Vichr svojími parametrami predčia americké analógy Hellfire. No Ka-52 môže niesť maximálne 12 protitankových rakiet, pokiaľ Apache môže niesť 16 protitankových rakiet. Raketa Hellfire má dostrel 8 km, ruská Ataka má dostrel 5km a Vichr 10 km.

Modernejšia výzbroj umožňuje Ka-52 ľahšie ničiť ťažko chránené ciele, vrátane bunkrov, Apache však dokáže niesť viac rakiet a má aj väčšiu palebnú silu ako Aligator. Ka-52 dokážu niesť aj špeciálnu protilodnú raketu CH-35, Američania proti lodiam používajú takisto rakety Hellfire. Ruská raketa CH-35 má však bojovú hlavicu podstatne ťažšiu (145 kg CH-35 proti 8kg Hellfire). Pre lepšiu orientáciu, AH-64 dokáže likvidovať malé lode v malej vzdialenosti, Ka-52 dokáže zlikvidovať obrí tanker vo vzdialenosti 130 km.

V neriadených strelách má menší predstih Ka-52, dokáže niesť 80mm a 122 mm neriadené strely, pokiaľ Apache len 70 mm.

Ruský Ka-52 dosahuje rýchlosť 300 km/h, Apache 360 km/h. Ruský stroj má dolet 1100 km, americký 1900 km, Ka-52 dosahuje výšku 5500 m a AH-64 výšku 6 400 m. Ameirckí experti z We Are The Mighty však uvádzajú, že ruské stroje Ka-52 sú podstatne lacnejšie ako americké AH-64, majú veľmi vysokú manévrovateľnosť a okrem toho môžu využívať širšiu škálu ničivých zbraní.

video porovnania vrtuľníkov:

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov