Vo výzbroji vzdušno-kozmických síl RF by sa mal v bližšie neurčenej budúcnosti objaviť perspektívna záchytná stíhačka, schopná úplne nahradiť v súčasnosti zaradený MiG-31. Plány pre tento stroj sú súčasťou programu „Перспективный авиационный комплекс дальнего перехвата» (ПАК ДП)“ – perspektívny letecký komplex diaľkového zachytenia – PAK DP, a lietadlo je predbežne známe ako MiG-41. V predchádzajúcich dňoch prenikla von informácia, že moment predstavenia nového lietadla sa blíži – v priebehu niekoľkých najbližších mesiacov majú byť spustené práce už na reálnom projekte.

Posledné novinky

17.júna tohto roku bol na stránkach RIA Novosti uverejnený rozhovor s generálnym riaditeľom RSK MiG Iľjom Tarasenkom. Vedúci predstaviteľ organizácie porozprával o prebiehajúcich prácach a plánoch na viacerých súčasných a perspektívnych projektoch. Spolu s inými témami sa s redaktorom dotkli aj projektu PAK-DP.

I.Tarasenko prezradil, že práve teraz prebieha vedecko-výskumná činnosť za účelom sformovania dizajnu budúcej záchytnej stíhačky. Do dizajnu stroja sa zapracovávajú všetky základné požiadavky a práce tohto charakteru majú byť zavŕšené do konca roku 2019. Potvrdenie hotového technického dizajnu potom umožní prejsť k ďalším etapám programu.

Generálny riaditeľ RSK MiG poodhalil niektoré rysy budúceho PAK-DP, no bez bližších podrobností. Lietadlo bude vyrábané s použitím technológií stealth. Bude schopné niesť požadované množstvo výzbroje potrebných typov a na výrazne zväčšenom akčnom rádiu možného zachytenia nepriateľa. Pri tom nebude MiG-41 iba jednoduchým samostatným prostriedkom. Pokračujú totiž práce nad perspektívnym komplexným systémom globálnej obrany, schopnej pokryť hranice celého územia ruského štátu. Integrálnou súčasťou systému má byť aj nové lietadlo.

Riaditeľ korporácie nevyslovil presné termíny predstavenia budúceho PAK-DP. I tak však naznačil, že úlohou MiGu-41 bude nahradiť MiG-31, keď sa zavŕši jeho služba.

MiG-31BM, súčasný ochranca hraníc Ruskej federácie. Záber je z výstavy MAKS 2009
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

PAK-DP / MiG-41 – posledné správy o projekte

PAK-DP, resp. MiG-41, predstava konzervatívnejšieho dizajnu


Predpokladaný dizajn

Vedecko-výskumné práce súvisiace s vytvorením dizajnu budúceho PAK-DP / MiGu-41 ešte nie sú ukončené, takže ich výsledky zostávajú zatiaľ neznáme. V minulom roku vedenie RSK MiG prisľúbilo, že v blízkej dobe poodhalí niektoré podrobnosti, no táto doba očividne ešte neprišla – verejnosť je nútená naďalej sa spoliehať iba na útržkovité informácie a prehlásenia alebo hodnotenia.

Z rôznych takýchto prehlásení a predpokladov sa podarilo vyskladať vcelku zaujímavý obraz. Perspektívny MiG-41 sa v zásade podobá na svojho predchodcu, no vďaka oveľa vyšším charakteristikám sa odlišuje vo všetkých základných oblastiach – počnúc vzletovou hmotnosťou cez viditeľnosť pre rádiolokátory protivníka po rýchlosť a veľkosť užitočného nákladu.

PAK-DP bude pravdepodobne zaradený medzi ťažké stíhačky. Drak lietadla a ostatné súčasti budú vyrábané s použitím stealth technológiíí kvôli zjednodušeniu preniknutia lietadla na hranicu vypustenia rakiet. Pritom dizajn a architektúra lietadla zostávajú naďalej utajené. Najpravdepodobnejšie je, že bude použitý tradičný, konzervatívnejsí dizajn, no zároveň sa neočakávajú podstatné vonkajšie podobnosti so súčasnou záchytnou stíhačkou, MiGom-31.

Očakáva sa zavedenie nových vysokoefektívnych prostriedkov vyhľadávania a odhaľovania cieľov. Rádiolokátor MiGu-41 na základe svojich charakteristík bude prevyšovať zariadenie používané na MiGu-31. Zámer zaradiť PAK-DP do globálneho systému obrany vznáša osobitné požiadavky na zameriavaco-navigačný komplex. Toto zariadenie musí zvládať výmenu dát v reálnom čase získaním nezávislého navedenia alebo odovzdaním informácií ďalším článkom obranného systému.

Bojová efektivita MiGu-31 bola dlho ohraničená použitím rakiet vzduch-vzduch ďalekého dosahu R-33 ako základnej výzbroje. Perspektívny stíhač MiG-41 si má zachovať podobné možnosti, predsa však ich realizácia bude nutná za pomoci súčasných a dlhodobých zariadení. Do zoznamu výzbroje PAK-DP by predovšetkým mala byť zaradená modernizovaná raketa triedy vzduch-vzduch, R-37. Tiež je pravdepodobné vytvorenie jej modifikácií alebo úplne nových rakiet s porovnateľnými alebo vyššími charakteristikami.

Staršie informácie uvádzali, že MiG-41 bude môcť niesť výzbroj aj proti iným cieľom, nielen vzdušným. Pre toto lietadlo môže byť vyvinutá nová raketa typu vzduch-vesmír. S pomocou takejto výzbroje môže tento letecký komplex likvidovať vesmírne zariadenia na nízkych orbitálnych hladinách.

Na základe letovo-technických charakteristík bude MiG-41 prevyšovať súčasné stroje. Maximálna dosahovaná rýchlosť by mala byť okolo Mach 4 až 4,5. Bojový akčný rádius má prevyšovať 700-720 km MiGu-31 a dosahovať by mal až okolo 1400-1500 km. Vďaka tomu by lietadlo bez väčších problémov vynieslo svoj náklad rakiet do dostatočnej vzdialenosti od hraníc vlasti, vypustilo ich na ciele a vysoká rýchlosť by zároveň umožnila bezpečný návrat na vlastné územie.

Pravdepodobné termíny

Podľa posledných prehlásení vedenia RSK MiG budú do konca tohto roka ukončené práce na dizajne PAK-DP. Následne by mali byť spustené skúšobno-konštrukčné práce. Pripomeňme si, že pôvodné termíny začiatku skúšobno-konštrukčných prác boli naplánované na roky 2019 až 2020. Zdá sa teda, že termíny sa zatiaľ plnia.

Termín pre ukončenie skúšobno-konštrukčných prác stanovený nebol, prenikli však informácie o tom, že prvý skúšobný prototyp MiG-41 by sa mohol objaviť v roku 2025. Či sa podarí splniť takýto termín alebo či bude posunutý, je zatiaľ veľkou neznámou. Nasledovať budú štandardné niekoľkoročné testy prototypov najskôr na zemi, potom vo vzduchu. Vzhľadom na veľkú zložitosť je mimoriadne ťažké predpovedať termíny ukončenia týchto testov či ich výsledok.

MiG-41 / PAK-DP sa vytvára za účelom nahradenia MiGu-31. Tie by mali zostať v službe, podľa predbežných plánov, do roku 2030 a potom by mali byť postupne vyraďované. Berúc do úvahy napísané, možno predpokladať približné termíny ukončenia testov PAK-DP a taktiež termíny začatia predsériovej produkcie.

Očakávané výsledky

Výsledkom programu PAK-DP bude predovšetkým samotné záchytné stíhacie lietadlo. Postupne nahradí zastarávajúci MiG-31 v jeho úlohe a obstará zachovanie parku diaľkových prepadových / záchytných stíhacích lietadiel. Okrem toho moderná konštrukcia a vysoké takticko-technické charakteristiky zaistia významný prírastok v celkovej efektívnosti.

Pre používanie na MiGu-41 bude treba rozpracovať celý rad novej avioniky rôzneho zamerania, schopnej zabezpečiť rast základných charakteristík stroja. Je vysoko pravdepodobné, že v rámci programu PAK-DP bude vyvýjaná i nová letecká výzbroj, čo taktiež pozitívne ovplyvní potenciál obrany.

Do úvahy je potrebné vziať, že súčasné plány rátajú nielen s vytvorením lietadla s palubnou aparatúrou a výzbrojou. Všetky tieto zariadenia sa musia stať súčasťou oveľa väčšieho systému obrany vzdušného priestoru štátu. Je zrejmé, že podstatná časť komponentov tohto systému bude vznikať od nuly. Všetky tieto projekty majú obrovský význam pre národnú bezpečnosť, hoci nevyvolávajú takú pozornosť ako uvedený PAK-DP / MiG-41.

Situácia v tejto chvíli na základe dostupných informácií v kontexte programu PAK-DP nevyzerá najlepšie. Oficiálni predstavitelia občas poskytnú nejaké komentáre, čiastočne vyjasnia situáciu, avšak nepomôžu utvoreniu úplného a podrobného obrazu. Ďalšie hodnotenia a predpoklady často nezodpovedajú reálnemu stavu vecí.

MiG-41, futuristická predstava možnej podoby lietadla

Dá sa však očákavať, že po ukončení prebiehajúcich prác na dizajne budú zodpovední pracovníci pripravení ohlásiť ďalšie podrobnosti a proces projektovania bude doprevádzaný aktuálnymi správami k téme alebo inými zaujímavými informáciami. Každá takáto novinka upresní, prečo je PAK-DP / MiG-41 nevyhnutný pre naše (ruské, pozn.prekladateľa) ozbrojené sily a dôležitý pre obranu vlasti.

Preklad: Milan Paulus

Zdroj: https://topwar.ru/159203-mig-41-v-svete-poslednih-novostej.html

Použité fotografie: Wikimedia Commons, www.topwar.ru, www.weaponews.com

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov