zdroj: janes.com
Aktuality, Pozemná technika, Vojenská technika,

Srbsko predstavilo nový modulárny raketometný systém

Najnovší srbský raketomet s priemerom 267 mm / 122 mm je založený na podvozku 8×8.


Srbský Yugoimport SDPR predstavil nový raketometový systém (MRLS) v kalibri 267 mm / 122 mm, vyvinutý pre exportný trh s využitím interného financovania.

Na zabezpečenie mobility a rýchleho nasadenia pri bojovej misii je nový systém umiestnený na podvozku KAMAZ 6560 8×8. Podľa oficiálneho predstaviteľa Yugoimportu sa však môžu využívať aj iné vozidlá 8×8.

Táto platforma 8×8 je vybavená pohonom na predných štyroch kolesách a centrálnym systémom nafukovania pneumatík (CTIS), ktorý je ovládaný vodičom z trojmiestnej kabíny. Na sebaobranu je na pravej strane strechy kabíny namontovaný guľomet .

Na elektricky ovládanej otočnej plošine, ktorá je namontovaná na zadnej strane, môžu byť namontované dva raketové moduly, každý s 24 kusmi 122 mm neriadených rakiet, alebo každý so šiestimi kusmi 267 mm neriadených rakiet.

Pri namontovaných dvoch modulov 122 mm rakiet, sa môžu prepravovať ďalšie dva 122 mm. Yugoimport ponúka 122 mm neriadené rakety s rozsahmi 20,3 km, 28 km, 40 km, a 50 km, aj keď 50 km rozsah sa ešte pripravuje do výroby. 267 mm rakety majú uvedený maximálny dosah až 70 km.

Odpaľovač má poháňaný posuv 110 ° vľavo a vpravo a poháňaný zdvih od 3 do 60 °, a môže sa vykonávať v automatických, poloautomatických alebo manuálnych režimoch.

Rakety môžu byť vypustené z kabíny, alebo diaľkovým ovládaním zo vzdialenosti do 25 m, pričom obsluha vyberá buď samostatné rakety, alebo streľbu v časových intervaloch 0,8 až 4 sekundy.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov