zdroj: popularmechanics.com
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

Pentagon vyvinul spôsob identifikácie ľudí laserovým snímaním srdcového rytmu

Prototyp Jetson, vyvinutý pre špeciálne sily v USA, si pomocou laserového lúča prečíta jedinečný srdcový rytmus a identifikuje ju v sekundách. Systém je presný na 95% a môže byť použitý vo vzdialenosti do 200 metrov, čo ho robí užitočným na miestach, ako sú vojenské kontrolné body a podobne.


Americkí vojaci zo špeciálnych jednotiek často v teréne musia sledovať veľký počet jednotlivcov, ktorí žijú a pracujú vo svojich operačných oblastiach. Môžu to byť spravodajci, známi teroristi, alebo dokonca len civilisti. Americký vojenský personál musí byť schopný rýchlo a efektívne identifikovať týchto ľudí, kvôli hrozbe samovražedných atentátnikov.

Nový biometrický senzor funguje tak, že odrazí laserový lúč z ľudského cieľa. Metóda, nazývaná laserová vibrometria, meria tep srdca cieľa z povrchu kože. Tep srdca každej osoby je mierne odlišný, čo umožňuje identifikovať ľudí pohybom povrchu spôsobeným tepom srdca. Laser môže dokonca čítať tep cez vrstvy oblečenia.

Proces identifikácie osoby z diaľky sa nazýva diaľkové srdcové snímanie. Podporovatelia hovoria, že je to efektívnejšie ako iné prostriedky. Rozpoznanie tváre môže byť porazené slnečnými okuliarmi, alebo zamaskovaním, aby sa rozbil profil tváre osoby. Analýza chôdze alebo identifikácia niekoho prostredníctvom ich fyzického profilu pri chôdzi by mohla byť porazená niekým, kto si je vedomý, že je monitorovaný a aktívne mení svoju chôdzu. Ale je veľmi ťažké, ak nie nemožné, zmeniť svoj vlastný jedinečný srdcový rytmus.

Srdcové snímanie nie je dokonalé, pretože vyžaduje 30 sekúnd laserového kontaktu na úspešné čítanie. To tiež vyžaduje, aby subjekt sedel alebo stál. Je však úspešná na úrovni 95 percent a Pentagon si myslí, že by sa to dalo dosiahnuť v rozsahoch väčších ako súčasných 200 metrov. V konečnom dôsledku sa zdá pravdepodobné, že vojaci budú používať viaceré metódy snímania, z ktorých každá bude prekrývať slabé stránky druhej, aby sa dosiahla pozitívna identifikácia v teréne.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov