Zdroj: aktualne.cz    foto: Reuters
Aktuality, Bezpečnosť, Ručné zbrane a výstroj,

Šéf URNA: Nemôžeme byť všade. Ľudia nie sú ovce, majú mať možnosť brániť sa strelnou zbraňou

Tragédia v americkom Orlande, pri ktorej Omar Mateen zastrelil v nočnom klube 49 ľudí, znovu rozvírila diskusiu o práve ľudí nosiť strelnú zbraň. Aktuálne.cz hovorilo o legálnom vyzbrojovaní so šéfom českej elitnej protiteroristickej jednotky (URNA) Liborom Lochmanom.


Svojich mužov posielate proti konzervatívnym mafiánom a zločincom. Trénujete aj protiteroristické akcie. Majú byť ľudia vyzbrojení legálne držanými strelnými zbraňami, aby sa mohli pri smrteľnom ohrození brániť?

Libor Lochman: Problém je v tom, že polícia nemôže byť všade, a nikdy ani nebude. Nie už protiteroristická jednotka.

Nemôže sa teda postaviť teroristom, keď to ľudia v smrteľnom ohrození najviac potrebujú. Takáto požiadavka je absolútne nereálna.

Ako policajt preto hovorím, že občan má právo sa pri útoku brániť. Ak teda splní nevyhnutné podmienky – v Česku mimochodom dosť prísne – na získanie zbrojného preukazu, tak by mal mať právo nosiť strelnú zbraň na svoju ochranu.

Pomohlo by, keby mal pri sebe zbraň niekto v nočnom klube v Orlande?

Libor Lochman: Ak by ju niekto z návštevníkov mal, nemuseli byť straty na životoch tak hrozivé. Vidíme to napríklad v Izraeli, kde podobným masakrom ako v Orlande v mnohých prípadoch zabránil náhodný okoloidúci, ktorý bol ozbrojený.

Európska komisia navrhuje podmienky predaja strelných zbraní (tie poloautomatické by mali byť z predaja vyradené) podstatne sprísniť. Chce, aby sa teroristi či vraždiaci maniaci k zbraniam tak ľahko nedostali.

Štatistiky vypovedajú jednoznačne: len minimum zločinov je spáchaných s pomocou legálne držaných strelných zbraní.

Organizovaný zločin, ale aj teroristi majú zbrane, ktoré si zaobstarali na čiernom trhu. Alebo napríklad práve zločinom. Prečo by mali mať zbrojný preukaz? Nepotrebujú ho.

Ak zoberieme poloautomatické (inak tiež samonabíjacie) zbrane občanom, ktorí prešli prísnym riadením, než ich získali, tak z nich robíme obyčajné ovce.

Občania majú právo na sebaobranu strelnou zbraňou. Ak niekto navrhuje zákon či normu, aby sme zbrane ľuďom odoberali, dopúšťa sa obrovského nezmyslu.

Nekonzultovali to s vami treba českí zákonodarcovia?

Pýtal sa ma na to napríklad europoslanec Pavel Telička (hnutia ANO – pozn. Red.). Rád som mu svoj názor oznámil.

Predpokladám, že aj ostatní českí poslanci či senátori sa o tomto akútnom probléme radia s odborníkmi.

Ako si teda – ako šéf elitnej protiteroristickej policajnej jednotky – vysvetľujete snahu Európskej komisie podstatne sprísniť predaj zbraní a tie samonabíjacie ľuďom odobrať?

Ako si chcete vysvetliť nesmiernu hlúposť? Ja si to jednoducho neviem vysvetliť.

Buď ide o nejaký – mne nepochopiteľný – zámer, alebo sa jedná o flagrantnú neznalosť a hlúposť únijných úradníkov.

Stále dokola budem opakovať: občan má právo na sebaobranu, aby sa mohol pri napadnutí brániť útočníkovi, ktorý mu usiluje o život nelegálne držanou strelnou zbraňou.

A čo sa stane, ak Komisia svoju požiadavku presadí?

Asi sa potom budeme čudovať tomu, či a ako budú ľudia svoje legálne získané zbrane odovzdávať. Na to som teda naozaj zvedavý.

Môže to naštartovať nejaký bezpečnostný problém?

Stále dúfam, že k tomu snáď predsa len nedôjde. Veď načo trestať občanov za to, že teroristi niekde zaútočili?

Bojovať by sme naopak mali proti nelegálnemu trhu so zbraňami a mnohým ďalším problémom, ktoré súvisia s teroristami. Teroristov neposilníme tým, že občanom umožníme legálne držanie strelných zbraní.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov