Povstalci na tanku T 55
Aktuality, Pozemná technika, Vojenská technika,

Duel dvoch T-55 v západnom Tripolise sa skončil zničením Haftarovho tanku

Vojna v Líbyii pokračuje, ozbrojení členovia jednotiek Vlády národného porozumenia (VNP), ktorý bránia Tripolis pred Haftarovými oddielmi publikovali video z potýčky s Haftarovcami. Ako vidieť na jednej i druhej strane sa používa množstvo starých sovietskych zbraní, ktoré sú nenáročné na údržbu, majú prijateľnú cenu, vynikajúce bojové vlastnosti a hrozivú ničivú silu. Haftarovci aj ozbrojenci VNP v pomerne značnej miere používajú lietajúce drony, bez prieskumu dronov sa už dnes ani v severnej Afrike a ani v Sýrii bojové operácie nevedú. Podľa niektorých indícií začali dokonca jednoduché drony používať aj členovia afgánskeho Talibanu.


Video publikované na youtube ukazuje stret dvoch líbyjských ozbrojených zoskupení. Dôležitou súčasťou výzbroje sú podobne ako v Sýrii pickupy vyzbrojené veľkokalibrovými guľometmi alebo starými sovietskymi protilietadlovými Šilkami, ktoré dokážu likvidovať ľahko obrnené ciele. Haftarovská posádka tanku pravdepodobne stratila podporu pechoty, alebo Haftarovci tankisti nebojujú podľa novej taktiky a pechota sa u Haftarovcov stále drží hlboko za tankami.

Rusi v Sýrii reorganizovali sýrske tankové jednotky, v prvom rade znížili počet tankov v tankových jednotkách a špeciálnu pozornosť venovali súčinnosti sýrskych tankov a sýrskej pechoty, úlohou pechoty je chrániť tanky pred útokmi prenosných protitankových zbraní, ktoré má k dispozícii nepriateľ. Súčinnosť tankov a pechoty je obzvlášť dôležitá najmä pri bojoch v meste a mestských aglomeráciach.

Ozbrojenci VNP publikovali video, na ktorom vidieť, že haftarovský T-55 dostal zásah z boku, čo svedčí o tom, že sa dostal do pasce a pechota ho opustila. Tank horí, no otvorené poklopy ukazujú, že minimálne časť posádky sa zachránila. Vo videu vidieť, že ozbrojenci už majú tank pod kontrolou a ak nebudú škody katastrofické, pravdepodobne vlastnou posádkou opustenú koristnú T-55 opravia a neskôr zaradia do služby.

Haftar už stratil od apríla 2019 2x T-55, prvý T-55 zničili protitankovou strelou (RPG-7). To takisto svedčí o tom, že Haftarove tanky sa nemôžu veľmi spoliehať na súčinnosť s pechotou. Haftarovci by ako soľ potrebovali ruských inštruktorov, ktorí by za pomerne krátku dobu (podobne ako v sýrskom prípade)  výrazne bojovú úroveň Haftarových tankových jednotiek.

V minulosti cvičili líbyjské tankové jednotky tankoví inštruktori zo ZSSR a ČSSR.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov