foto: express-k.kz
Aktuality, Bezpečnosť,

Britské špeciálne sily sa pripravujú na novú vojnu

Budú britské špeciálne sily bojovať s Ruskom? Takéto predpoklady boli urobené po zverejnení toho, ako sa mení výcvik špeciálnych jednotiek Veľkej Británie – namiesto boja proti terorizmu budú poctení, aby vykonávali špeciálne operácie ako súčasť rozsiahlej vojny. Ale s kým bude táto vojna? Existuje dôvod domnievať sa, že Rusko s tým nemá nič spoločné? Zaujímavú analýzu pre portál Vzgljad spracoval Sergej Kozlov.


Britské špeciálne sily sa vyzývajú, aby sa preorientovali z boja proti teroristom na Blízkom východe na „ruský“ smer, hovoria britské médiá. Takýto záver urobili z úniku informácií o vytvorení nového konceptu pre použitie britských špeciálnych operačných síl a tento koncept predpokladá „opozíciu voči Rusku a iným krajinám“.

Ale je to naozaj? Pokúsme sa na to prísť.

Na začiatok niečo o britských špeciálnych silách. V médiách píšu o SAS a SBS, ale toto nie sú všetky časti špeciálnych britských ozbrojených síl. Štruktúru tvoria najmä: Špeciálna letecká služba (Special Air Survice-SAS), Špeciálny lodný servis (Special Boat Survice-SBS), Špeciálny spravodajský pluk (Special Recrannaissance Regimet-SRR), Skupina špeciálnych síl. Podporná skupina-SFSG), 18. komunikačný pluk (18 Signal Regiment-SR).

Ak boli SAS a SBS vytvorené už v druhej svetovej vojne a sú preto všeobecne známe, zvyšné časti sa objavili ako súčasť britských ozbrojených síl počas reformného obdobia 2005. Táto reforma sa uskutočnila v súvislosti s účasťou britských špeciálnych síl na nepriateľských akciách v Afganistane a Iraku – a tým aj zvýšenom objeme úloh.

Aby ste pochopili, ako sa môžu zmeniť úlohy, alebo štruktúra britských špeciálnych síl, musíte najprv pochopiť účel každej z jej zložiek.

Špeciálna letecká služba

Špeciálnu leteckú službu tvoria 21., 22. a 23. pluky SAS (z ktorých 21. a 23. sú regimenty a len 22. je vojenská jednotka s konštantnou pripravenosťou, ktorá je plne obsadená). Ako však možno predpokladať, táto služba nemá nič spoločné s letectvom. Názov označuje letecký spôsob, ako priviesť svoje skupiny do oblasti použitia. V rokoch druhej svetovej vojny bola táto metóda najbežnejšia pre privádzanie diverzantov na pevninu.

22. pluk pozostáva z ústredia, ktoré sa zaoberá plánovaním a organizovaním spravodajských informácií z operačnej výskumnej jednotky, ktoré sa zaoberajú testovaním zbraní, vybavenia, operačnej spravodajskej jednotky, štyroch bojových letiek (A, B, C, D) a rezervnej letky (R), ako aj 264. komunikačného práporu SAS. Každá letka sa potom skladá z veliteľstva a štyroch oddelen a oddelenie pozostáva zo štyroch skupín hliadok štyroch ľudí v každej z nich. Oddelenia majú svoju vlastnú špecializáciu. Jeden je určený pre operácie v horských oblastiach, druhý je pre akcie na špeciálnych prostriedkoch pohybu, tretí je pre operácie v tyle nepriateľa, štvrtý je na mori. Taktiež je vytvorená čisto protiteroristická jednotka CRWU.

Hlavnými úlohami SAS sú: špeciálny prieskum na území nepriateľa, sabotáž zariadení infraštruktúry, špeciálne operácie, prepúšťanie rukojemníkov a boj proti terorizmu, pátracie a záchranné operácie.

Svojím zložením je to prieskumné krídlo (Operational Intelligence Unit), pluk je schopný samostatne vykonávať prieskum nepriateľa v záujme možného využitia jednotiek špeciálnych síl pozemných síl. Zároveň SAS aktívne spolupracuje s britskými spravodajskými službami SIS.

Pluk špeciálnej rozviedky 

Pluk vznikol v apríli 2005 kvôli potrebe rozšíriť spravodajské schopnosti ozbrojených síl Veľkej Británie. Časť je určená na vykonávanie hlbokej rozviedky v záujme špeciálnych síl. Počet presahuje 500 ľudí. V súčasnosti má pluk za cieľ zbierať informácie o islamských teroristických organizáciách, takže pluk sa snaží získavať ľudí z východu.

Skupina na podporu špeciálnych síl

Táto skupina bola zriadená tiež v roku 2005, a predstavuje približne 700 ľudí. Skupina sa skladá z dvoch rôt palebnej podpory, leteckej útočnej roty, ženijnej a lekárskej čaty. Hlavnou úlohou skupiny je posilniť palebnú spôsobilosť špeciálnych síl. Preto je vyzbrojená protitankovými strelami ATGM Milan, prenosnými raketometmi Stinger, 51 mm a 81 mm mínometmi, rôznymi granátometmi a guľometmi 12,7 mm Browning. Okrem toho môžu skupinu podporovať vrtuľníky Apache.

Špeciálny lodný servis – SBS

Podobne ako SAS bola SBS vytvorená počas druhej svetovej vojny a má bohatú históriu.

Špeciálny lodný servis je štruktúra špeciálnych síl Kráľovského námorníctva Veľkej Británie a patrí k Royal Marines so širšími cieľmi a funkciami.

Počet v SBS je okolo 250 ľudí. Skladá sa zo štyroch letiek, z ktorých jedna je rezervná. Najmä “eskadrón C“ sa špecializuje na vedenie operácií s účasťou bojových plavcov a veslových člnov (kanoe). Eskadrón “S” sa špecializuje na operácie využívajúce lode s malou tonážou, ultra-malé ponorky, ako aj podvodné prostriedky pohybu a lode na veľké vzdialenosti. Eskadrón “M” je protiteroristická jednotka a skladá sa z jednotiek “Black”, “Golden” a “Purple”.

Napriek rozdielu v účele letky nie je žiadny rozdiel v úrovni výcviku personálu. Všetci bojovníci sú univerzálni a schopní úspešne pôsobiť v akejkoľvek kapacite. Operačná jednotka sa tradične skladá zo 16 plavcov – kanoistov, ktorí môžu byť kombinovaní do ôsmich dvojmiestnych kanoe, štyroch hliadok štyroch ľudí alebo dvoch lodných posádok po osem.

Čo sa môže zmeniť?

Ak hovoríme o príprave hlavných častí špeciálnych jednotiek Veľkej Británie, SAS a SBS, potom tieto štruktúry pripravujú svojich bojovníkov v dvoch etapách. Prvou etapou je základný výcvik, ktorý trvá 24 týždňov a v SBS – 30 týždňov a kurz špecializácie: SAS – 12 mesiacov a SBS – 15 mesiacov. Pre bojový výcvik je určený špeciálny čas na striedanie jednotiek, ktoré pokračujú v plnení osobitných úloh.

Vzhľadom na vývojový trend vykonávania tzv. Hybridných vojen, ktoré zahŕňajú podriadenosť územia využívaním informácií, elektronickými, kybernetickými operáciami v kombinácii so špeciálnymi operáciami a ekonomickým tlakom, sa zároveň dá predpokladať, že príprava na účasť na takýchto nepriateľských akciách bude novým vektorom pri príprave britských špeciálnych síl. Môžeme očakávať vytvorenie nových jednotiek – napríklad jednotky zapojené do vykonávania psychologických operácií a informačnej vojny. Zahrnutie 77. brigády do britských špeciálnych síl, ktorá je v súčasnosti zapojená do informačnej vojny, slúži na konsolidáciu úsilia všetkých síl a prostriedkov hybridnej vojny pod jediným velením.

Aké sú príčiny možných zmien akčného vektoru špeciálnych síl?

Nie je to tak dávno, čo sme už písali o plánoch na zmeny smerovania prípravy  špeciálnych síl USA. Američania oznámili, že keďže sa im podarilo “poraziť ISIS”, vracajú sa k tradičnej príprave svojich formácií pre špeciálne operácie.

Vynechajme otázku, kto skutočne ISIS porazil. Americká armáda je však vzorom pre armády všetkých ostatných krajín NATO. Preto nie je prekvapujúce, že britské špeciálne sily sa rozhodli ísť rovnakým smerom. Nie je vylúčené, že v blízkej budúcnosti budú ďalšie krajiny aliancie vyjadrovať podobné zámery, najmä Francúzsko a niektorý z mladších členov NATO, vrátane pobaltských krajín.

Vzhľadom na nedávne tankerové útoky na Blízkom východe, ako aj celkový prudký nárast politickej a vojenskej aktivity v regióne, možno predpokladať, že najpravdepodobnejším cieľom pre prípravu špeciálnych síl NATO je Irán. Irán okrem iného, ​​aktívne pôsobí v Sýrii na strane Asada, Irán je najsilnejším protivníkom Izraela, hlavného spojenca USA v regióne. Irán zachytáva americké drony, Irán kontroluje Hormuzský prieliv … A špeciálne operácie námorných operácií sú relevantné predovšetkým proti Iránu. A bude ľahké prísť s ďalším dôvodom agresie proti Iránu …

Veríme, že konfrontácia s Ruskom zostane primárne v oblasti ekonomiky a politiky, bez vplyvu na čisto vojenskú stránku.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov