Systém 15 Khordad spolu s raketami Sayyad-2 a Sayyad-3   / Zdroj: MODAFL
Aktuality, Pozemná technika, Vojenská technika,

Irán predstavil nový raketový systém 15 Khordad

Iránska armáda predstavila nový pozemný raketový systém SAM ( surface-to-air missile) s názvom 15 Khordad ( perzský kalendárny dátum povstania v roku 1963).


Iránske ministerstvo obrany a logistiky ozbrojených síl (MODAFL) vydali informácie o ceremoniáli pod holým nebom za účasti ministra obrany Amira Hatamiho, ktorý povedal, že 15 Khordad môže odhaliť stíhačky v dosahu 150 km a sledovať ich na vzdialenosť 120 km. Systém môže sledovať ciele do dosahu 75 km a do maximálnej nadmorskej výšky 27 km. Hatami dodal, že dokáže odhaľovať nízko letiace ciele v rozsahu 85 km a zasiahnuť ich na vzdialenosť až 45 km.

Poznamenal tiež, že systém môže sledovať až šesť cieľov súčasne, je mobilný a môže byť uvedený do činnosti za menej ako päť minút.

Iránske ministerstvo obrany zverejnilo fotografie s jedným radarom namontovaným na kamióne, ako aj s dvomi odpaľovacími zariadeniami, z ktorých každý bol naplnený štyrmi raketovými kanistrami a dvoma rôznymi typmi SAM zobrazenými vpredu.

Obe Sayyady boli predtým identifikované ako rakety používané so systémom Talash. Keď bola jeho výrobná linka slávnostne otvorená v júli 2017, raketa mala maximálny dosah 120 km a maximálnu výšku 27 km. Sayyad-2 je jedným z dvoch typov rakiet, ktoré boli vidieť na  Khordad systéme, ktorý je podobný ruskému Buk-M2, s raketou vypúšťanou z koľajnice namiesto kanistra.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov