Zdroj: popularmechanics.com
Aktuality, Pozemná technika, Ručné zbrane a výstroj, Vojenská technika,

Nová puška americkej armády prichádza s technikou používanou v tankoch a telefónoch

Zbrane novej generácie majú zabudovaný balistický počítač, rozpoznávanie tváre a hydrofóbne sklo.


Ďalšia generácia pušiek a guľometov americkej armády bude mať množstvo funkcií, ktoré si požičajú od iných produktov, či už ide o počítače, ktoré sa zmestili do tankov, alebo fotoaparáty, ktoré sú vybavené špičkovými smartfónmi.

Zbrane novej generácie, ktoré bude používať pechota a ďalšie pozemné jednotky, budú obsahovať nové technológie, ktoré sa nikdy nedostali do oblasti ručných zbraní, vrátane sledovania cieľa, rozpoznávania tváre a hydrofóbnych povlakov pre šošovky.

Nová výzva armády na bojové zbrane pechoty novej generácie stanovuje, čo potrebuje armáda od výrobcu. Je snaha navrhnúť novú pechotnú pušku, alebo karabínu, ktorá nahradí karabínu M4A1 a novú automatickú zbraň družstva, ktorá nahradí automatickú zbraň M249 Squad Automatic Weapon. M4A1 je aktualizovaná, verzia M16, ktorú prvýkrát prijala armáda v roku 1965, zatiaľ čo M249 bola prvýkrát uvedená do prevádzky koncom osemdesiatych rokov.

Jednou z hlavných požiadaviek pre obe zbrane je balistický počítač schopný premietania presného bodu dopadu guľky do okuliarí, monokuláru, alebo optiky namontovanej na zbrani.

Hoci moderné pechotné guľky letia rýchlosťou až 1000 metrov za sekundu, gravitácia si neúprosne vyberá daň. Gravitácia postupne spomaľuje guľky, ťahá ich blízko k zemi, do bodu, kde moderná guľka 5,56 klesne o 8cm na 180 metrov a 150 cm na 450 metrov. Ak je hlaveň pušky 150 cm nad zemou, je to bod, kedy strela zasiahuje zem. Vietor tiež posunie guľky v smere v závislosti od rýchlosti vetra a rýchlosti strely.

M249 Squad Automatic Weapon počas cvičenia.

V 70-tych rokoch minulého storočia začali hlavné bojové tanky prijímať balistické počítače, ktoré dokázali odhadnúť bod dopadu tankových kanónov pod takmer každým scenárom streľby. Táto technológia robí hlavnú zbraň M256 M1A2 Abrams schopnú presnosti 90% pri 2000 m. Vďaka Moorovmu zákonu sa technika v posledných štyroch desaťročiach dramaticky zmenšila až na úroveň, keď sa tento druh pomoci zameranej na cieľ teraz zmestí na pechotnú pušku.

Ďalšie funkcie v systéme riadenia paľby zahŕňajú sledovanie cieľa, rozpoznávanie tváre, bezdrôtové pripojenie s časom spustenia do jednej sekundy. Optika pušky bude tiež obsahovať šošovky odolné proti poškriabaniu, ktoré odpudzujú vodu.

Zbrane budúcej generácie budú tiež obsahovať kľúčové zmeny v samotných zbraniach. Zbrane budú používať nové 6,8 mm strely , schopné preraziť telový pancier tela na dlhšie vzdialenosti. Aby sa vyrovnala ťažšia strela, armáda tiež chce, aby nová munícia vážila o dvadsať percent menej ako konvenčné náboje z mosadze, čo bude pravdepodobne vyžadovať novú technológiu, ako sú polymérové puzdrá, beznábojnicové strelivo, alebo teleskopické náboje.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov