MIG 35
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Americký portál s uznaním hodnotí novú ruskú stíhačku Mig-35

Portál The National Interest publikoval článok s názvom “The Next Best Thing to an F-35?: Check Out Russia’s ‘New’ MiG-35” v ktorom sa venuje možnostiam nového ruského stíhacieho lietadla F-35, ktoré Ilja Tarasenko, generálny riaditeľ spoločnosti Mikojan označuje ako lietadlo generácie 4++.


Ruský Mig-35 je vybavený najnovšími ruskými zbraňovými systémami, dokáže sledovať 10 – 30 cieľov naraz a môže byť nasadzovaný rovnako nad zemou i morom. Piloti vysoko oceňovali zbraňové systémy vzduch-vzduch i vzduch-zem, vrátane prostriedkov elektronického boja, ktoré má Mig-35 k dispozícii.

Nový ruský Mig-35 dokáže operovať aj v extrémnych pozíciach, pozitívne sa o lietadle vyjadrovali aj samotní testovací piloti, ktorí vysoko hodnotia jeno bojové vlastnosti. Predchodca v podobe Mig-29 je už takmer 40 rokov starý a bolo na čase, aby spoločnosť Mig vyrobila novú bojovú stíhačku. Mig 35 sa môže pochváliť väčšou variabilitou využitia zbraní, môže používať celý rad ruských bômb KAB-500 s laserovým navádzaním. Mig-35 však nie je koncipovaný prednostne ako stíhačka, ale ako viacúčelové univerzálne bojové lietadlo, ktoré môže útočiť aj proti pozemným cieľom. Mig-35 prevyšuje značne Mig-29 nielen v palebnej sile, ale v porovnaní s Mig-29 možno o Mig-35 hovoriť ako o evolučnom skoku ruských konštruktérov.

Odborníci z National Interest považujú MIG-35 za konkurenciu amerického F-35, pri koncipovaní lietadla sa využili všetky poznatky ruskej leteckej inžinierskej školy a mnohoročné skúsenosti, ktoré majú ruskí konštruktéri k dispozícii. Rusi sú rozhodnutí prijať do výzbroje svojho letectva 6x Mig-35 v roku 2019, sériová výroba lietadiel sa má začať v roku 2020. Mig-35 bol po prvý krát predstavený na moskovskej výstave MAKS v roku 2013. Rusi testovali dosiaľ prototypy Mig-35S (jednomiestna verzia) a Mig-35UB (dvojmiestna, cvičná verzia).

V roku 2017 ruský generáplukovník Viktor Bondarev uviedol, že Mig-35 postupne nahradia Mig-29, Rusi pripravili aj exportné verzie Mig-35 pre zahraničných záujemcov. Mig-35 je originálny stroj, ktorý konštrukčne vychádza z námornej verzie Mig-29K/KUB, pri stavbe lietadla boli použité ľahké kompozitné materiály. Mig-35 majú k dispozícii modernizované motory RD-33MK s väčším výkonom, digitálnym riadením a oveľa menšou tepelnou stopou. Životnosť motorov RD-33MK sa odhaduje na 4000 hodín, čo je takmer 2x viac ako u pôvodných motorov RD-33. Aj vďaka zvýšeniu životnosti motorov je celkové nasadenie Mig-35 takmer 2,5x lacnejšie ako nasadenie pôvodných Mig-29.

Mig-35 majú k dispozícii nový rádiolokátor FGM-129SM Žuk-M1SE typu AESA, ktorý odhalí stíhacie nepriateľské lietadlo až na vzdialenosť 160 km a ciele s veľkým čelným radiolokačným prierezom (bombardéry) až na vzdialenosť 300 km. Žuk-M1SE dokáže detekovať až 30 vzdušných cieľov a navádzať rakety vzduch vzduch súčasne na 6 cieľov. Elektrooptické čidlo OLS-UEM slúži na vizuálne a automatické vyhľadávanie a sledovanie vzdušných cieľov.

Najväčším konkurentom Mig-35 je ale Su-35S alebo Su-30SM/M2, tieto lietadlá dokážu plniť rovnaké úlohy ako Mig-35. Podľa viacerých analytikov Rusko kúpou Mig-35 finančne podporuje spoločnosť Mig (Rusi vždy tvrdili, že z bezpečnostného hľadiska je nesprávne mať len jedného výrobcu zbraní, výrobcovia si musia konkurovať) a ráta s Mig-35 ako so stíhačkou určenou na export. Rusi sa snažia predať Mig-35 Indii, podľa niektorých analytikov má India záujem o 110x Mig-35 v cene 19 miliárd USD.

Rusi tvrdia, že Mig-35 s generácie 4++ sú schopné bez väčších problémov bojovať s americkými F-35, dokážu zasahovať nepriateľské ciele na vzdialenosť 150 km, pričom súperi sú schopní zasahovať ruské lietadlá len na vzdialenosť 80 km. Rusi samozrejme chcú čo najskôr do výzbroje zaradiť lietadlá V. generácie, ale dostatočný počet Su-57 získajú až v rozpätí 5-8 rokov. Mig-35 môžu pomôcť preklenúť toto “obdobie čakania”, Mig-35 dokážu splniť takmer všetky bojové úlohy, ktoré sa kladú na lietadlá V. generácie

www.youtube.com/watch?v=9aNv7pEW5AE

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov