Zdroj: Ad Diyar
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Analýza nasadenia ruských zbraní  v Sýrii nabáda Rusov k optimizmu

Libanonský portál Ad Diyar publikoval analytický článok o ruských zbraniach, ktoré Rusi testovali v Sýrii. Slová libanonských vojenských expertov okomentoval ruský expert Gleb Zima na portáli planet today . Libanonskí vojenskí odborníci uvádzajú, že Rusi si v Sýrii vyskúšali svoje moderné zbrane v bojových podmienkach. spomenutí experti vychádzali z informácii, bežne dostupných na viacerých weboch zaoberajúcich sa vojenskou tematikou. Spomenutý materiál predstavuje najznámejšie ruské moderné zbrane, vďaka ktorým Rusi v Sýrii zachránili Asada a zlomili ozbrojenú moc protiasadovských skupín.


Libanonci v prvom rade venovali pozornosť ruskému letectvu a raketám. V centre ich pozornosti stojí najmä stíhací bombardér Su-34 s bombami KAB-500 a KAB-1500 na palube. Bomby KAB-500 a KAB-1500 sa používajú na likvidáciu dobre chránených cieľov, ukrytých niekoľko metrov pod zemou. Al-Diyar poznamenáva, že niektoré videozáznamy s nasadením Su-34 a zásahmi bômb KAB-500 a KAB-1500 ukazujú krátery hlboké 6 – 8 metrov a široké viac ako 15 metrov. Prvé bomby KAB-500 a KAB-1500 použili Rusi v provincii Idlib na jeseň roku 2015, kedy zničili jedno z významných podzemných centier teroristov, v ktorom sa nachádzali aj cudzí vojenskí poradcovia a inštruktori.

video Su-34 a KAB-1500

Ad-Diyar venoval takisto pozornosť ruským vrtuľníkom Mi-28N (Nočný lovec), ktorý Rusi nasadzovali takisto v Sýrii. Ide o moderný bojový vrtuľník vyzbrojený modernými raketami, laserovým navádzaním paľby, vrtuľník dokáže operovať vo veľmi malých výškach a je skvelo chránený. Libanonci uviedli, že vrtuľníky boli testované v El Latamne, pri testovaní v rámci nočných misí však zahynula dvojica ruských vojenských pilotov. Libanonci uvádzajú, že Rusi už technické problémy ohľadne Mi-28 vyriešili.

video Mi-28N

Libanonci takisto venovali svoju pozornosť prieskumným lietadlám, najmä Tu-214R, ktorý má v najbližšej dobe nahradiť lietadlá ďiaľkového prieskumu IL-20. Tu-214R nasadili Rusi v Sýrii už v roku 2016, lietadlo dokázalo svoju efektivitu. Informácie o pozíciach teroristov, monitorovanie elektronickej komunikácie teroristov, možnosti hĺbkového prieskumu ukazujú, že Tu-214R je podobnou zbraňou ako americký Lockheed R-3. Lietadlo operuje vo výške 8 km a je doslovne prepchaté elektronikou.

video Tu-214R

V oblasti pozemných zbraní experti Ad-Diyar venovali svoju pozornosť modernizovaným systémom Smerč, s dostrelom 90 až 120 km. Modernizované Smerče (Tornado-S) využívajú unikálny automatický systém navádzania a riadenia streľby, samozrejmosťou je korekcia letu letiacich rakiet. Smerč Tornado-S podľa Libanoncov úspešne použili v provincii Hama, kde Rusi skúšali aj Terminatora-2, nasadenie v Sýrii však ukázalo, že v prípade Terminatora-2 existovali niektoré nedostatky. Líbyjci v prípade Smerčov (Tornado-C) a Terminatorov-2 hovoria o vražednej palebnej sile týchto bojových zbraní a vyzdvihujú modernizovaný systém laserového navádzania paľby. Ničivý účinok Tornáda S je podobný ako ničivý účinok nukleárnej bojovej hlavice, jedna salva Smerč Tornado-S dokáže zničiť plochu 100 futbalových ihrísk

video Smerč Tornado-S

Libanonský portál Ad Diar na záver podčiarkol, že Rusi v Sýrii počas svojej kampane nasadili (v rotácii) 70 tisíc ruských vojakov, pričom sýrska kampaň zvýšila bojovú úroveň minimálne 500 ruských vysokých štábnych dôstojníkov. Celkovo Rusi v Sýrii testovali takmer 100 zbraní, vrátane ručných a osobných zbraní. Sýrska kampaň zvýšila záujem o ruské zbrane na svetových trhoch.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov