Hydrokopter OANS          / zdroj: OANS
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Ruský vodíkom poháňaný dron bude predstavený na fóre Army-2019

Ruská spoločnosť s názvom Onboard Air Navigation Systems (OANS) predstaví na nadchádzajúcom fóre Army-2019 multikopter poháňaný vodíkovými palivovými článkami (HFC), podľa neoficiálnych informácií postavený na objednávku ministerstva priemyslu a obchodu.


Uvedený bezpilotný stroj je založený na štvor-rotorovom usporiadaní. Podľa výrobcov sa môže dron presúvať až do výšky 3000 metrov, s prevádzkovým rádiusom 5 km a cestovnou rýchlosťou 60 km / h.

Dron je poháňaný jednotkou vodíkových palivových článkov. Hlavný dizajnér spoločnosti hovorí, že jednotka zabezpečuje 3-hodinový let pre stroj s hmotnosťou 10 kg. Pre drony s väčšou vzletovou hmotnosťou sa používa niekoľko HFC jednotiek.

Technológia výroby vodíka v zahraničí už bola zvládnutá aj v zahraničí. Napríklad v Singapure vyrábajú podobné systémy bez posádky systémy HES Energy Systems . Je to zaujímavá a sľubná technológia, aj keď existujú určité problémy. Medzi výhody patrí prijateľná cena, stabilné alkalické roztoky a pomerne veľké množstvo vodíka produkovaného pri hydrolýze. Avšak pri rozklade sa môže tvoriť prchavý toxický borohydrid, ktorý je veľmi jedovatý, plus môže spontánne vzplanúť, ak je v kontakte so vzduchom.

Army-2019 medzinárodné vojenské a technické fórum sa bude konať vo vojenskom parku Patriot v júni 25-30.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov