Bezpilotný vzdušný terč typu E17M         / zdroj: mil.today
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

O Ruské drony prejavujú záujem arabské krajiny

Moderné ruské drony E17M, ktoré vyrobila spoločnosť ENICS, sú schopní lietať dlhšie, vyššie a rýchlejšie ako predchádzajúce verzie. Bezpilotný vzdušný prostriedok typu E17M zastáva úlohu vzdušného terča pri výcviku obslúh pozemných systémov PVO a pri skúškach nových protivzdušných zbraní. Vznikol ako nástupca bezpilotného vzdušného terča typu E95M a primárne slúži na imitáciu malých vzdušných prostriedkov, navádzaných kĺzavých bômb a okrídlených striel s plochou dráhou letu. Za pomoci tohto stroja možno ale obmedzene imitovať tiež taktické bojové lietadlá a vrtuľníky.


Pokusy uskutočnené začiatkom roka potvrdili zlepšenie výkonu dronu. Nová verzia môže zostať vo vzduchu po dobu 1 hodiny, zatiaľ čo skoršia lietala len 40 minút. Dosiahnutá výška sa zvýšila z 3000 na 4000 metrov. Dron môže byť poháňaný nielen pulzačným motorom, ale aj prúdovým motorom. Maximálna rýchlosť s prvým typom motora je 400 km / h, druhá je až 500 km / h. Podľa manažérov spoločnosti závisí používanie jedného alebo druhého typu motora na potrebách klienta. Nový cieľový dron E17M debutoval na fóre Army-2018.

Bezpilotný vzdušný terč typu E17M vzlieta buď z pozemného pneumatického katapultu, alebo z podvesu pilotovaného lietadla či vrtuľníka a pristáva na padáku. Spomínaný stroj môže pôsobiť buď úplne autonómne, alebo byť riadený operátorom. Jeho činnosť je možné z pozemného riadiaceho stanovišťa riadiť až do vzdialenosti 70 km.

Základné trendy vo vývoji terčových lietadiel závisia od ich základného poslania, ktorým je simulácia širokého spektra rôznych lietajúcich cieľov pre minimalizáciu odpovedajúcich nákladov. To tlačí výrobcov k tomu, aby boli tieto zariadenia univerzálnejšie smerom k súčasným výkonnostným charakteristikám lietadiel.

O E17M, ktoré vyrobila ruská spoločnosť ENICS, prejavili záujem zástupcovia Spojených arabských emirátov a Alžírska. Záujem týchto arabských krajín je prirodzený, pretože Rusko už nadviazalo spoluprácu s Alžírskom a SAE v rámci vojenských a technických kontaktov. Alžírsko predstihuje Emiráty v objeme nákupu, avšak SAE často vystupujú ako zákazníci, ktorí zavádzajú nové a drahé zbrane. V prípade Alžírska je záujem o ruské cieľové letectvo celkom zrejmý, zatiaľ čo pre Emiráty je menej zrozumiteľný, predpokladá sa, že ich potrebujú na výcvik posádok ruských samohybných protilietadlových systémov – Pancir.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov