Logo organizácie LIGA LIBE
Aktuality, Bezpečnosť,

Česi trvajú na tzv. Ústavnom práve na zbraň!

Kvôli ohrozeniu direktívou, tzv. Odzbrojovacej smernice Európskej komisie, a ďalej vzhľadom na to, že generálna advokátka Európskeho súdneho dvora odporučila zamietnuť žalobu ČR na zneplatnenie dotknutej smernice, českí občania, zďaleka nielen držitelia zbrojných preukazov, trvajú na zakotvení práva bezúhonného a preverovaného občana na legálne súkromnú zbraň do ústavného poriadku ČR. K ústavnému právu na zbraň v decembri 2017 Senát PČR neprijal žiadne stanovisko, legislatíva nebola ani prijatá, ani zamietnutá, a práve preto teraz organizácia LIGA LIBE, z.s., ktorá chráni práva a záujmy na českých držiteľov zbrojných preukazov, znovu iniciovala rokovania vo forme okrúhleho stola v Senáte Parlamentu ČR o tejto kľúčovej legislatíve , teda ústavnom práve na zbraň. Medzi signatármi petície proti odzbrojeniu je tiež prezident krajiny, premiér, šéf PS PČR.


V súvislosti nielen s predpokladaným zamietnutím žaloby českého štátu proti zákazovej bruselskej smernici v oblasti legálnych súkromných zbraní, ale aj v spojitosti s chystaným odovzdaním takmer 100 tisíc podpisov českých občanov Novej petície proti odzbrojeniu (zaoberajúce sa práve touto témou), sa 25. apríla odohrala v Senáte PČR dosť výnimočná udalosť. Zástupcovia LIGY LIBE (bezpečnostno-ľudskoprávna platforma vzniknutá z výboru petície proti odzbrojeniu, ktorá sa stala jedným z najväčších protestných hnutí v histórii ČR, kedy petíciu podpísal aj český prezident, premiér republiky a predseda PS PČR), sa tu stretli so skupinou senátorov z rôznych strán naprieč celým politickým spektrom. Práve tí by sa v najbližších mesiacoch mali stáť základnou pracovnou senátnou skupinou a iniciovať vážnu diskusiu o zanesení práva bezúhonných občanov na legálnu súkromnú zbraň do Charty základných práv a slobôd, smerujúce k senátnemu návrhu takejto legislatívy.

Ako k tomu povedal tu prítomný senátor, brigádny generál vo výslužbe a bývalý policajný prezident Martin Červíček: “..Jedna vec sú pravidlá pre ochranu spoločného európskeho priestoru a iná vec sú pravidlá vnútornej bezpečnosti každého jednotlivého štátu. Naša právna úprava, ktorá zohľadňuje všetky potrebné kontrolné a overovacie mechanizmy na to, aby legálnymi súkromnými držiteľmi zbraní mohli byť iba neustále preverovaní a bezúhonní občania, rešpektuje okrem iného oprávnenú možnosť ich primeranej obrany svojho života a majetku, ktorá patrí medzi základné ľudské práva. a ako bývalý policajný prezident dobre viem, že je rozhodne lepšie mať legalizované prostredie s viac ako 300 tisíc držiteľmi zbraní pod kontrolou, ako rôznymi zákazmi dopustiť zásadné zvýšenie počtu držiteľov zbraní nelegálnych. A preto nemožno podliehať všetkým direktívam zo strany Európskej únie na úkor našich funkčných zákonov – najmä takých, ako v tomto konkrétnom prípade … “.

K tomu sa ďalej vyjadrila senátorka Jitka Chalánková: “… Snaha obmedziť držanie legálnych zbraní sa stala viditeľným symbolom stále narastajúceho počtu nezmyselných nariadení, ktorá nám servírujú bruselskí úradníci. V Charte základných práv a slobôd je zanesené ako základné právo na život a na jeho ochranu. V časoch, ktoré zjavne prichádzajú, je logické toto právo doplniť aj právom bezúhonných občanov držať legálnu zbraň ako prostriedok jeho ochrany … “.

Daný krok, ústavné právo na zbraň, by mal podľa účastníkov tohto naozaj prelomového stretnutia do budúcna nielen ochrániť práva a majetky vlastníkov legálnych súkromných zbraní, ohrozených teraz zákazovou direktívou Európskej komisie, ale aj zároveň podoprieť jeden z nových zákonov pripravovaných Ministerstvom vnútra, ktorý má upravovať možné využitie vlastníkov zbrojných preukazov naším štátom, čo by prípadnú branno-bezpečnostnú zálohu pre nepredvídané a extrémne situácie, po vzore napr. Švajčiarska či Fínska.

K tomu tu povedal ďalší z prítomných senátorov:
“… Ja lekár, nie som dozaista žiadny militant, ale bezpečnostná situácia vo svete sa nepochybne mení. A bolo by veľkým luxusom si pre extrémne bezpečnostné situácie či dokonca obranu našej vlasti nevytvoriť z viac než 304 tisíc držiteľov zbraní akúsi funkčné zálohu …”.

Dodajme, že žaloba proti dotknutej smernici Európskej komisie, podaná našim štátom, zjavne speje k rozhodnutiu, kedy v rozsudku plánovanom na jeseň 2019, ako hovoria nielen právny experti “únijná politika bohužiaľ zrejme vyhrá nad právom”. O čom svedčí aj nedávne, neuveriteľné a veľmi znepokojujúce vyjadrenia generálnej advokátky Európskeho súdneho dvora SHARPSTON, citujeme:

“… Nová smernica neporušuje vlastnícke právo, keďže toto právo môže byť vo verejnom záujme a za podmienok ustanovených zákonom obmedzené …”.

To komentoval senátor Jaroslav Doubrava: .. Ak niečo tak kľúčového pre bezpečnosť nášho štátu funguje, hájme to a najlepšie na vyššej, tj. Ústavnej úrovni. Pri zjavných súčasných tlakoch na zakazovanie doslova všetkého a možno pri prípadnom víťazstve nejakého populistu vo voľbách, a to nebezpečenstvo tu je, sa javí ústavne podložený právny rámec rádovo oveľa vyššiou poistkou toho, že tento stav vydrží všetky možné politické otrasy, ako keď to bude prostý zákon .. .

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov