Barrett M82                                                                                                           / zdroj: army-technology.com /
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Ktoré sú najlepšie odstreľovacie pušky na svete?

Sniper pušky umožňujú špecializovaným vojakom zasiahnuť určené ciele z dlhých vzdialeností a môžu byť použité na odstránenie nepriateľov, zničenie citlivých zariadení a vykonávanie kontrolovaných detonácií výbušnín. Svojim výkonným rozsahom a dlhou hlavňou je odstreľovacia puška jednou z najznámejších zbraní v armádnom arzenále a bola spopularizovaná prostredníctvom historických udalostí, filmu a iných médií.
Vojenské ostreľovacie pušky sú vyrobené tak, aby poskytovali vyššiu presnosť a aby boli odolnejšie, spoľahlivejšie a ľahko opraviteľné v nepriaznivých podmienkach. Dnešné odstreľovacie pušky sú manuálne alebo poloautomatické a využívajú teleskopický zameriavač pre extrémnu presnosť.
Aké sú v súčasnosti najlepšie odstreľovacie pušky na svete?


Barrett M82, známy svojou americkou armádou M107, je tam ako jeden z najlepších sniper pušiek na trhu. Primárne určený ako anti-materiálová zbraň – určená na použitie proti vojenskej výzbroji – M82 je známa svojou schopnosťou preniknúť do tehál a betónu a dokonca aj do pancierovania tanku na dostatočne vzdialených miestach.
To bolo pôvodný Barrettov návrh v roku 1982,  zničiť citlivé nepriateľské vybavenie, ako sú radarové vybavenie, nákladné autá a zaparkované lietadlá, rovnako ako pre diaľkové zničenie výbušnín. Puška s dĺžkou 120 cm až 140 cm môže vystreľovať buď náboje .50 BMG, alebo, .416 Barrett, má 10 ranový odnímateľný zásobník. S váhou 13.5kg-14kg, to je jedna z najťažších pušiek  na zozname.
S úsťovou rýchlosťou 853 m / s a ​​očakávaným dosahom 1 800 m, nie je divu, že M82 sa používa vo viac ako 50 ozbrojených silách. Existujú dve varianty M82: pôvodná M821A a bullpup M82A2, ale táto už nie je vyrábaná a má byť nahradená Barrett XM500.

Steyr SSG 69

Rakúsky Steyr SSG 69 je jednou z najlepších odstreľovacích pušiek z hľadiska presnosti . Od roku 1969 sa používa v mnohých konfliktoch na Blízkom východe a v Ázii a v súčasnosti je štandardnou ostreľovacou puškou pre rakúsku armádu.
SSG 69 má pôsobivú presnosť a je považovaný za najúčinnejší pri dosahu 800 m. Pri váhe 3,8-4 kg, v závislosti na variante, je výrazne ľahší ako Barrett M82, takže používa kratšie náboje 7,62x51mm NATOm komerčne známy ako .308 Winchester, a má  5-ranový zásobník .
V roku 2015 Steyr ukončil výrobu SSG69 a Steyr SSG 08 je jeho nástupcom v rakúskej armáde.

Arctic Warfare Magnum

Arctic Warfare Magnum (AWM) je vysoko presná odstreľovacia puška špeciálne navrhnutá na prevádzku v arktických teplotách. Britská firma Accuracy International vybudovala mnoho variánt ostreľovacej pušky Arctic Warfare, vrátane AWM a AW50.
AWM existuje v oboch variantoch .300 Winchester a .338 Lapua, ktoré sa nachádzajú v päťranovom odnímateľnom zásobníku. AWM je označený ako super-dlhá sniper puška a má dlhú účinnú palebnú vzdialenosť 1500m-1700m.
Britský armádny sniper desiatnik House Craig Harrison dosiahol rekord v zabití na najdlhšiu vzdialemnosť – 2,475 m,  v novembri 2009.

McMillan TAC-50

McMillan TAC-50, americké vojenské označenie Mk15, je dlho doletová puška používaná US Navy SEALS a od roku 2000 je štandardnou odstreľovacou puškou kanadskej armády.
TAC-50 je ťažká puška, ktorá obsahuje ťažkú hlaveň s dĺžkou 73,7 cm, zbraň je vyrobená zo sklených vlákien a váži iba 11,8 kg. TAC-50 bola ostreľovacia puška používaná americkým ostreľovačom, americkým námorným SEALom Chrisom Kyleom, ktorého knižný záznam o jeho misiách v Iraku bol zaznamenaný v roku 2014 aj v hollywoodskom filme. McMillan TAC-50 je tiež rekordér od roku 2017, v  zabití na najdlhšiu vzdialemnosť, počas vojny v Iraku, zo vzdialenosti najmenej 3,540 m.

SAKO TRG 42

Fínsko bude mať vždy miesto v histórii ostreľovacej pušky kvôli sniperovi druhej svetovej vojny Simovi Häyhäovi, ktorý, úspešne zdolal 505 nepriateľských vojakov v zime v rokoch 1939-40, pričom používal len svoj Moisin-Nagant M28 / 30 sniper samopal KP / -31.
Fínska SAKO TRG 42 váži okolo 5kg-6kg v závislosti od variantu. Ako model Steyr SSG 08, aj TRG 42 je vybavený za studena valcovanou hlavňou pre maximálnu životnosť pri minimálnej hmotnosti.
TRG 42 používa náboje .338 Lapua Magnum alebo .300 Winchester, umiestnené v päť alebo sedem ranovom oddeliteľnom zásobníku. Variant Lapua je mierne dlhší, najúčinnejší vo vzdialenosti do 1500 m.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov