Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Príslovie – každý muž má mať nôž? Už nie, EÚ nabáda k zákazu!

Rozsiahla správa výboru pre terorizmus, ktorá okrem iného nabáda k zákazu nožov, schválená nedávno plenárnym zasadnutím Euro parlamentu, je vec, ktorá desí milióny ľudí, skautov alebo turistov, čo si otvárajú na túre nožíkom konzervu, chlapcov s “rybičkou”, cez poľovníkov, ktorí nosia nôž do lesa, cez hubárov, rybárov, až po záhradkárov, ktorý si idú na pole ukrojiť hlávku kapusty.
Hodné zreteľa je odporúčanie Osobitného výboru pre terorizmus”, ktoré nabáda členské štáty, aby zvážili možnosť stanovenia zákazu nosenia nožov bez právneho dôvodu, zakazujúceho predovšetkým najnebezpečnejšie nože , ako sú zombie nože alebo motýlikové nože, a aby tieto opatrenia presadzovali aj v prostredí internetu.


Samozrejme Európska komisia, asi ako “uličník chytený za rukáv”, ihneď návrh a zámer popiera, bagatelizuje a označuje za fake news, úplne rovnako, ako pred nedávnom pri plánovanom zákaze olova, kde EK lživo tvrdila, že sa jedná len o zákaz na mokradiach, ale potom po zverejnení ich vlastného dokumentu, kde už v r. 2015 jasne zadáva návrh reštrikcií i mimo mokradí.                               Tu zase EK tvrdí, že sa nič nechystá, resp. iní – napríklad Euro poslanec Zdechovský z KDU-ČSL, zase vec bagatelizuje s tým, že by sa jednalo len o zákaz zombie nožov, ale rovnako ako u chystaných zákazov olova česky aj anglicky čítať vieme, a vieme čo znamená “possible restrictions on the carrying of knives without a valid reason“ resp.“ stanovenie zákazu nosenia nožov bez právneho dôvodu “. Tu sa jasne jedná o akýkoľvek nôž bez prívlastku , teda aj o kuchynský alebo zatvárací nôž, zombie a motýlikové nože sú zdôraznené len v dôvetkom – tam by chceli kompletný zákaz, nie len zákaz nosenia. Návrh totiž celkom jednoznačne smeruje k trom samostatným oblastiam:

– zákaz nosenia nožov – nehľadiac na typ – bez oprávneného dôvodu , smiete vlastniť doma v zbierke, nesmiete nosiť pri sebe na miestach verejnosti voľne prístupných

– zákaz tzv. “Zvlášť nebezpečných nožov” , nesmiete nosiť, nesmiete vlastniť

– presadzovanie zákazov online

Veď je to len odporúčanie a návrh, a nič vám nezakazujeme. Tomu sa dá veriť asi ako rozprávkam, keď samotný šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker takto zhŕňa hlavné princípy a triky bruselskej politiky:

„Na niečom sa dohodneme, necháme to ležať a čakáme, čo sa stane. Pokiaľ nikto nezapríčiní rozruch, pretože väčšina ľudí nerozumie tomu, čo bolo rozhodnuté, pokračujeme krok za krokom, až kým nie je cesty späť.“

(Zdroj www.welt.de/wirtschaft/article112948572/Junckers-Tricks-in-den-langen-Bruesseler-Naechten.html alebo www.welt.de/wirtschaft/article112948572/Junckers-Tricks-in-den-langen-Bruesseler- Naechten.html)

Ľudia už jednoducho neveria tým zľahčujúcim “uisteniam” EK, ktorá robí infláciu uistení, a tvrdia to prakticky pri každej kontroverznej reštrikcii, že “sa to bežných ľudí nedotkne”. Ľudia nie sú hlúpi, a vie že mať pri sebe nôž v mnohých štátoch EÚ je plošne zakázané (a tieto štáty potom ďalej navrhujú a podporujú celoeurópsky zákaz). Napr. je tým preslávená Francúzsko alebo Veľká Británia, teda krajiny, ktoré sa cez všetky dávnej zákazy legálnych strelných zbraní i nožov, na rozdiel od nás, potáca až piatej desiatke krajín v bezpečnosti za Sierra Leone a Ghanou. Ľudia si už dávno uvedomujú, že tieto zákazy sú kontraproduktívne, vždy šikanujú len obyčajné slušné užívateľa nožov resp. legálne držiteľa zbraní, lebo zločinec sa zákonmi neriadi, a terorista si vždy zbraň či nôž nájde, ako vidno u teroristických útokov v Londýne, Paríži, Nemecku a inde. Ľudia, čo nám píšu, to vnímajú ako veľmi trápne, keď “výbor pre terorizmus” rieši šikanujúce návrhy obyčajných ľudí, miesto aby sa zameral na ozajstných teroristov, na ktorých sú krátki. Teroristi sa takýmto opatrením len smejú, pretože potom už môžu páchať, čo chcú, pretože holými rukami ich už nikto nezastaví.                                   Ľudia tiež poznajú salámovú metódu hojne používanú v inštitúciách EÚ, vedia, že vždy je niečo zo začiatku len návrh, a od návrhu je v EÚ len krôčik ku smernici alebo nariadeniu. Niet potom divu, že väčšina prieskumov mienky tvrdí, že terorizmus, migrácia a s tým súvisiaca bezpečnosť sú primárnymi témami nadchádzajúcich euro volieb.

Dr. Bohumil Straka

viceprezident LIGA LIBE, z.s.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov