Utočný vrtuľník Mi-28NM
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Ruská modernizovaná útočná helikoptéra Mi-28NM dostane novú riadenú raketu

Maximálny dosah riadených rakiet používaných ruskými bojovými vrtuľníkmi je v súčasnosti pod 15 km


Zdroj: Tass, Foto: Dmitry Serebryakov

Modernizovaný ruský útočný vrtuľník Mi-28NM bude vybavený novou riadenou raketou s dosahom viac ako 25 kilometrov. V súčasnosti maximálny dosah riadených rakiet používaných ruskými bojovými vrtuľníkmi nepresahuje 15 kilometrov.
Nová raketa s kódovým označením„ Artikel 305 “je navrhnutá pre Mi-28NM, ktorá je určená na zničenie obrnených vozidiel a železobetónových opevnení v dennej a nočnej dobe. Jeden vrtuľník bude niesť až štyri takéto strely na každom zo svojich dvoch pylónov.
Raketa bude vedená palubným navigačným systémom. Informácie o umiestnení cieľa budú počas spustenia nahrané do systému. Vrtuľník bude zase dostávať informácie z vlastných detekčných systémov alebo z integrovaného systému riadenia vojakov a zbraní.
Počas poslednej fázy letu nová raketa aktivuje navádzacie zariadenie, aby lokalizovala cieľ v určenej oblasti a zničila ho. Posádka vrtuľníka dostane video signál z rakety cez chránený komunikačný kanál.
Ruský minister obrany Sergej Šuigu povedal 11. marca pre Štátnu dumu Výboru pre obranu, že pre ruské útočné helikoptéry boli vyvinuté nové riadené rakety so zvýšeným dosahom na výsledky vojenskej operácie v Sýrii. “Vďaka našim skúsenostiam v Sýrii naše helikoptéry dostali ľahké multifunkčné riadené strely s výrazne zvýšeným dosahom – až 15 kilometrov,” povedal minister.
Helikoptéra Mi-28N je navrhnutá tak, aby vyhľadávala a ničila nízko rýchlostné vzdušné ciele, tanky, obrnené a neobrnené vozidlá, ako aj nepriateľské pracovné sily vo dne, v noci za všetkých poveternostných podmienok.
Vrtuľník Mi-28NM bol vyrobený v roku 2009. Keďže bol vylepšeným variantom útočného vrtuľníka Mi-28N Nočný lovec , výrazne sa líši od svojho predchodcu. Palubné radarové zariadenie Mi-28NM pozostáva z inovatívneho zobrazovacieho a ukazovacieho systému namontovaného na prilbe. Vrtuľník je vybavený radarovou stanicou N025, ktorá umožňuje vykonávať kruhové sledovanie. Aktualizácia má tiež nový systém EW. Okrem toho má vrtuľník Mi-28 NM upravený trup a modernizované motory; rádioelektronický palubný systém a zameriavací systém; pomocná elektráreň a zariadenie na komunikáciu s bezpilotnými vzdušnými prostriedkami.
Ruský námestník ministra obrany Alexej Krivoručko povedal 7. marca, že ministerstvo obrany plánuje podpísať zmluvu o dodávke prvých šiestich Mi-28NM .

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov