Fotografia časti ruského zákopu
Aktuality, Pozemná technika,

Zákop. V Rusku sa ozývajú hlasy, že na ukrajinskú ofenzívu nie sú pripravení ideálne

Slovenské médiá si všimli informáciu o vyše 70 km dlhom ruskom „zákope“, ktorý sa tiahne od Marinovky/Marinivky na východe až do Semenovky/Smenivky, prakticky severného okraja Melitopola. Zrejme ide o súčasť druhej línie ruskej obrany pred ohlasovanou ukrajinskou ofenzívou.


 

Ak sa pozrieme na obrázok a porovnáme šírku zákopu s predpokladaným rozchodom vozidla, ktoré prešlo na pravo od neho, dá sa „zákop“ preklasifikovať na úzky protitankový rov, resp. priekopu, o čom prebieha na Ukrajine aj v Rusku široká diskusia. Pravdepodobne na nespevnenej eskarpe je nízky hlinený násyp a steny kontaeskarpy nie sú zošikmené. Na ľavo od zákopu je línia protitankových prekážok, dračích zubov. V okolí budú zrejme ukryté míny.

 

Ukrajinskí experti vo svojich verejných vystúpeniach označujú toto ženijné dielo za nedostatočné, Potemkinovu dedinu, nakoľko má mať hĺbku a šírku len 2×2 m, čiže je príliš hlboké a široké na to, aby predstavovalo úkryt pre pechotu a zároveň príliš úzke a plytké, aby predstavovalo prekážku pre tanky. Prekročiteľnosť priekopy sovietskych tankov, ktoré používa ukrajinská armáda je 2,6-2,9 m. Abrams má 2,74 m, ľahko opancierovaný Leopard 1A5 a tanky tretej generácie Leopard 2 a Challenger 2 majú zapísané 3 m. Ak by mali ľahšie pásové a kolesové vozidlá problém, ukrajinská armáda disponuje množstvom prostriedkov ako ženijné prekážky prekonať.

 

Rusko opevňuje Krym zákopmi a vojenskými základňami v rámci príprav na prípadný ukrajinský pokus o znovudobytie polostrova. Satelitné snímky z 1. apríla tiež ukazujú, že krymské úrady okrem niekoľkých nových budov a infraštruktúry v areáli prístavu nainštalovali námornú bariéru v prístave Čiernomorskej flotily v Sevastopole. Takéto obranné opatrenia by mohli sťažiť a skomplikovať akýkoľvek pokus o útok. Zákopy na severe Krymu ukazujú, že Rusko plánuje odradiť Ukrajinu od pozemnej ofenzívy zo severu, zatiaľ čo zákopy na juhu ukazujú, že akékoľvek prelomenie prvej obrannej línie na Kryme by sa uskutočnilo pozdĺž dvoch diaľnic: E97 a E105

 

 

 

Satelitné snímky ďalších zákopov okolo Krymského polostrova

 

V prípade priekop sa to robí troma spôsobmi:

1. Zničením ich stien výbuchom. Historicky je známy príklad spred 80. rokov, z materiálovej kurskej bitky 1943-ho roku, kedy strmhlavé bombardéry Ju-87 Stuka hádzali až 1800 kg bomby (SC 1800) do protitankových priekop a nemecké tanky sa prešli po dne krátera. To isté môže teraz Ukrajina spraviť s pomocou navádzaných bômb JDAM, čomu sa Rusko bude snažiť zabrániť rušením ich družicového navádzania prostriedkami vedenia navigačnej vojny a ich zostreľovaním.

2. Zasypaním priekopy zeminou pomocou ženijného tanku alebo zväzkom nosných trubiek, ktoré tam môže zhodiť aj ľahšie vozidlo.

3. Premostením mostným tankom alebo mostným vozidlom. V prípade ženijných prekážok a dračích zubov ženijným tankom pomocou odtarasovacieho zariadenia, prípadne aj demoličným delom aké majú napríklad americké ženijné tanky M728 na báze M60. Ide o pôvodne britský kanón Royal Ordnance L9 kalibru 165mm schopným strieľať granátmi typu HESH s obsahom 18 kg plastickej trhaviny C4. V prípade mín vozidlami s tralmi, rotujúcimi cepmi, mínovými pluhmi alebo pomocou tiahlych náloží.

 

 

Svoju úlohu môže zohrať aj delostrelecká príprava, ktorá zničí hlavne prekážky a časť mín. Rusi si musia uvedomovať, že ukrajinská armáda už dostala všetkých druhov ženijných vozidiel viac než dosť nielen na prekonávanie ženijných prekážok. Má aj plejádu vyslobodzovacích tankov a vozidiel, pomáhajúcich primárne poškodeným, prevráteným alebo paralyzovaným vozidlám. Ženijné prekážky musia byť kryté delostrelectvom aj priamou paľbou, resp. letectvom. Inak sa stávajú neúčinné. V samotnom Rusku sa ozývajú hlasy, že na ukrajinskú ofenzívu nie sú pripravení ideálne. Nižšie bude kategorizované, akou ženijnou technikou už Ukrajina disponuje, prípadne bude disponovať.

 

 

Ide o predovšetkým techniku sovietskeho pôvodu, doplnenú nedávno o západné typy. Pokiaľ ide o ex-sovietske mostné tanky, Ukrajina má dvojciferné počty tankov MT-55, MT-20 a MT-72. Zo západných typov 16 nemeckých Brückenlegepanzer Biber (Leopard 1) a neznámy počet amerických M60 AVLB. K tomu je potrebné pripočítať ukrajinské kolesové vozidlá na kladenie mostov TMM-3. Dĺžka mostovky týchto vozidiel je od 9 do 18 m a teda pohodlne stačia na priekopu so šírkou 2 m. Na prekonávanie vodných tokov tiež slúžia pontónové prepravy a obojživelné mostné vozidlá sovietskej konštrukcie PMP a PMM-2, Holandsko prisľúbilo dodať nemecké M3 Amphibious Rig.

 

 

Na odstraňovanie prekážok sa dajú použiť ženijné tanky IMR-2 sovietskej konštrukcie, ktorých by mala Ukrajina mať cez 50 kusov a vyše 40 nemeckých Wisent 1 (upravený podvozok Leopard 1), ktorých dodávku garantuje Veľká Británia. Použiť sa dá ale aj plejáda vyslobodzovacích tankov, ktoré majú aspoň dozerovú radlicu. Na mechanické odmínovanie má Ukrajina slovenské systémy Božena 5 a britské Armtrac 400 a hlavne ťažké fínske odmínovacie tanky Leopard 2R. Na odmínovanie pomocou tiahlych náloží sovietske systémy UR-67 a UR-77, ako aj americké M58 MICLIC.

 

 

Ukrajina má pochopiteľne aj vlastné vozidlá na kladenie mín, sovietske GMZ-3 a britský Shielder, čo je pozemná verzia systému Volcano, používaná aj na vrtuľníkoch UH-60, v tomto prípade na pásovom vozidle Alvis Stormer. Z vyslobodzovacích tankov dominujú sovietske BREM-1 (100 kusov) na báze tanku T-72 doplnené aj o československé VT-72B. K nim sa pridali západné typy. Ide o Bergepanzer 2 (15) a jeho nórsku verziu NM189 Ingeniørpanservogn (4) na báze tanku Leopard 1. Tiež moderné Bergepanzer 3 k tankom Leopard 2 od Nemecka, americké M88 a britské vyslobodzovacie tanky CRARRV na podporu tankov Challenger 2. Z ľahších pásových vyslobodzovacích vozidiel treba spomenúť vyše 50 BREM-2 na podvozku BMP-1 a britské FV 106 Samson z rodiny vozidiel CVR(T). Z kolesových vyslobodzovacích vozidiel je najviac domácich 8×8 BREM-4K a BREM-4RM, ktorých by malo byť vyše 200. Doplňujú ich americké kolesové typy M1089A1P2 a M984A4 HEMTT.

 

 

Ukrajina má tiež univerzálne ženijné tanky/stavebné stroje BAT-2 na platforme tanku T-64 (50+) a aktuálne bola oznámená aj dodávka obdobných nemeckých vozidiel Dachs na podvozku tanku Leopard 1. Na hĺbenie zákopov môže Ukrajina použiť ženijné stroje MDK-3 a PZM-2. Okrem toho ukrajinská armáda disponuje množstvom stavebnej techniky a ďalšia môže podliehať konfiškácii v civilnej sfére po začiatku ofenzívy. V ženijnom pláne teda Rusko čaká ťažký protivník, Ukrajina sa s pomocou západných partnerov pripravila dobre. Napríklad k viac než 178 avizovaným tankom Leopard 1A5 už má celú rodinu odvodených vozidiel, protilietadlový Gepard a vyššie spomenuté ženijné vozidlá Brückenlegepanzer Biber, Wisent 1, Bergepanzer 2 a NM189 Ingeniørpanservogn a nakoniec aj Dachs. (Nemecký odmínovací tank Keiler je postavený na podvozku vyradených tankov M48 Patton.)

MK

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov