USNS Impeccable T-AGOS-23
Aktuality, Námorníctvo,

Americké námorníctvo chce kúpiť nové sonarové prieskumné lode TAGOS pre protiponorkové operácie

Podľa správy americkej Kongresovej výskumnej služby z 27. mája 2021 americké námorníctvo očakáva, že v roku 2022 získa prvé zo svojich plánovaných siedmich nových oceánskych pozorovacích lodí triedy TAGOS (X).


 

Podľa predbežných výpočtov námorníctva bude stáť každá z lodí asi 400 miliónov dolárov. Otázkou pred Kongresom USA je, či schváliť celý program, zamietnuť ho alebo zmeniť žiadosti o financovanie programu.

 

Hlavnou úlohou lodí, ktoré sa americká flotila chystá kúpiť, je prieskum a dozor, predovšetkým protiponorkové operácie amerického námorníctva. To platí najmä v oceánoch – v indicko-tichomorskej oblasti aj v Atlantiku, vzhľadom na rastúcu konfrontáciu medzi USA a Čínou a Ruskom a potrebou operácií proti ponorkám potenciálneho nepriateľa.

 

Návrh rozpočtu námorníctva zdôrazňuje, že lode TAGOS budú na zber akustických údajov pod vodou používať systém Surveillance Antenna Sensing System (SURTASS). Lode tiež budú mať elektronické zariadenie na spracovanie a prenos údajov cez satelit k pobrežným staniciam.

 

USNS Victorious

 

Program naznačuje, že lode budú pod kontrolou Vojenského velenia námornej dopravy, to znamená, že budú uvedené ako pomocné. Dokazuje to dekódovanie názvu: písmeno T označuje vojenské velenie námornej dopravy, A – pomocný charakter lodí, písmeno G znamená, že budú mať spoločné alebo odlišné poslanie, a kombinácia písmen OS naznačuje účel misie – pozorovanie oceánu.

 

Za zmienku stojí aj to, že súčasné americké námorníctvo prevádzkuje už päť lodí TAGOS – štyri lode triedy Victorious, ktoré boli uvedené do služby námorníctvu v rokoch 1991-1993, a jednu triedy Impeccable, uvedenú do služby v roku 2000 .. Do konca roku 2020 bolo všetkých 5 lodí premiestnených do japonskej Jokohamy.

 

Každá zo štyroch lodí Victorious (T-AGOS-19-22) mala výtlak 3 400 ton a rýchlosť 16 uzlov. Na týchto lodiach sa zvyčajne prepravuje 27 osôb vrátane 22 civilných špecialistov a 5 námorných námorníkov. Charakteristickým znakom týchto lodí je, že to boli prvé lode postavené na princípe katamaranov s malou plochou prevádzkovej vodorysky. Táto konštrukcia poskytuje väčšiu stabilitu lode v zložitých hydrometeorologických podmienkach.

 

 

Sonarová prieskumná loď typu Impeccable (T-AGOS-23) má výtlak 5370 ton, rýchlosť 12 uzlov a posádku 26 civilných špecialistov a 18 námorných námorníkov. Loď vlečie aktívne nízkofrekvenčné zariadenia na zisťovanie smeru podvodného zvuku, čo umožňuje zhromažďovanie a následné spracovanie primárnych akustických informácií.

 

Problémom existujúcich lodí je však ich vek: zastarávajú, čo je viditeľné najmä na príklade použitého vybavenia. Po dobu 20 – 30 rokov bol technický pokrok skutočne viac než zrejmý a je naliehavo potrebné zosúladiť pozorovacie lode s modernými požiadavkami a výzvami.

Iľja Polonskij

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov